Do NR SR by sa dostali aj OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

25.01.2012 Celý región

Bratislava 24. januára (TASR) - Strana Smer-SD by sa do parlamentu dostala so 41,8 percenta, KDH s 9,3 percenta a SDKÚ-DS s 8,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus pre Rozhlas a televíziu Slovenska. Do parlamentu by sa dostali aj OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktorí by získali 5,2 percenta. Most–Híd a SaS by mali rovnako, a to 6,4 percenta. TASR o prieskume informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

V prepočte na kreslá v Národnej rade SR by mal Smer-SD 81 kresiel, KDH 18, SDKÚ-DS 16, Most–Híd 13, SaS 12 a OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti 10 kresiel.

Do parlamentu by sa nedostala SNS (4,8 percenta), 99 % - občiansky hlas (4,6 percenta), SMK (3,4 percenta) ani ĽS-HZDS (1,5 percenta). Tú by podľa prieskumu predbehla aj Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej s 1,6 percenta.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch 9. - 16. januára tohto roku. Výberovú vzorku tvorilo 1076 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Voliť by nešlo 13,6 percenta respondentov a 17,9 percenta odpovedalo \"neviem\", respektíve \"nechcem odpovedať\". Svoje preferencie rozdelilo 68,5 percenta respondentov - potenciálnych voličov.

Respondentom bola položená nasledujúca otázka: \"Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?\" Respondentom bol predložený zoznam 26 kandidujúcich strán.
 

Vyberte región